Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Kedy začať písať záverečnú prácu?

Kedy začať písať záverečnú prácu

 

Ste v končiacom ročníku? Ak áno, začnite čím skôr. Myslíme to vážne. Či sa jedná o bakalársku alebo diplomovú prácu, obe si vyžadujú množstvo času a úsilia.

Je potrebné si uvedomiť, že rozsah bakalárskej práce je menší – 30 až 40 normostrán ( 54 000 až 72 000 znakov vrátane medzier ).

Vy ale s písaním záverečnej práce nemáte skúsenosti, preto študenti, ktorí píšu diplomovú prácu majú síce väčší počet normostrán – 50 až 70 ( 90 000 až 126 000 znakov vrátane medzier ) ale zároveň už majú:

  • Skúsenosti s písaním bakalárskej práce
  • Lepší time manažment
  • Pravdepodobne aj toho istého školiteľa, čo pri bakalárskej práce
  • Vedia, kde hľadať spoľahlivé a overené zdroje pre svoju prácu
  • Väčšie poznatky v odbore

Väčšina vysokých škôl má termín odovzdávania prác koncom apríla alebo začiatkom mája.
Poviete si, že to je dosť času. Samotné napísanie už nie je taký problém – keď viete o čom písať. Preto odporúčame s výberom témy a kvalitnou prípravou na záverečnú prácu začať už v letnom semestri predposledného ročníka.

Okrem toho, že budete mať dostatok času na prípravu, „obsadíte“ si kvalitného školiteľa záverečnej práce.

Ak máte viacerí v ročníku podobné témy, môže sa stať, že s ukrajujúcim časom budú po rovnakých publikáciách z mestskej, či univerzitnej knižnice siahať viacerí a to by vás mohlo pribrzdiť pri písaní.

Mnohí školitelia nemusia mať v semestri alebo v skúškovom období čas, čo vás opäť môže dostať pod časový stres.

Kľúčovou a aj časovo najnáročnejšou časťou bakalárskej alebo diplomovej práce je výskum. Ak má byť práca skutočne kvalitná, výskum môže trvať týždne alebo dokonca mesiace.

Písanie práce na poslednú chvíľu prináša okrem stresu aj riziko gramatických chýb, zlej formálnej úpravy, či problémy s viazaním.

Neraz sa stalo, že v čase odovzdávania záverečných prác je taký pretlak „opozdilcov“ na firmy, ktoré viažu diplomovky, že sa odovzdávanie môže o 1-2 dni oneskoriť.

Náš tip
Začnite s prípravou na záverečnú prácu v čase, kedy to spomenie prvý spolužiak v triede. Pravdepodobne má lepší time manažment, je poučený z chýb z minulosti alebo je jednoducho zodpovedný.

Keď si zoberieme celý cyklus záverečnej práce – od vybrania témy, školiteľa, výskumu, konzultácií, písania, formátovania a vyviazania – nie je možné to stihnúť za pár týždňov.
 

Ak ste sa dostali do časového sklzu, obráťte sa nás a radi vám pomôžeme s prípravou podkladov pre vašu bakalársku, či diplomovú prácu.

 

Podklady k bakalárskej práci

Nechajte si vytvoriť podklady k vašej záverečnej práci u nás. Profesionálni autori a skvelá cena.

Už od 9€
Objednať

Galéria Kedy začať písať záverečnú prácu?